Dietetyka

Dietetyk to specjalista, który zajmuje się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka. Dietetyk uczy zasad zdrowego odżywiania oraz opracowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych i z różnymi chorobami -w tym z nadwagą i otyłością.

Do zadań dietetyka należy w szczególności:

  • określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka
  • badanie produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu
  • ocena wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach
  • stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się
  • ustalanie planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności
  • planowanie żywienia dla osób w różnym wieku (od niemowląt po osoby starsze), zdrowych i chorych oraz w specjalnych stanach, np. w ciąży
  • ustalenie jadłospisów, diet żywieniowych
  • opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych
  • opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw
  • profilaktyka żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka
  • nadzorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

REJESTRACJA