Dietetyka
Dietetyk to specjalista, który zajmuje się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka. Dietetyk uczy zasad zdrowego odżywiania oraz opracowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych i z różnymi chorobami – w tym z nadwagą i otyłością.
Do zadań dietetyka należy w szczególności:
- określanie wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka
- badanie produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu
- ocena wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach
- stosowanie zasad racjonalnego odżywiania się
- ustalanie planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności
- planowanie żywienia dla osób w różnym wieku (od niemowląt po osoby starsze), zdrowych i chorych oraz w specjalnych stanach, np. w ciąży
- ustalenie jadłospisów, diet żywieniowych
- opracowywanie metod leczenia zaburzeń żywieniowych
- opracowywanie procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw
- profilaktyka żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka
- nadzorowanie prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.